top of page

Een zeefdrukraam: wat is dat?

De zeefdruk is een druktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Dit is het zogeheten zeefdrukraam. Voor elke kleur moet een apart raam gemaakt worden.

Allereerst wordt er een zeefdrukfilm geprint. Dit is een print die op het gaas komt. De plekken die geprint worden, komen overeen met de plekken waar een specifieke kleur van de bedrukking moet komen. Vervolgens wordt er een lichtgevoelige laag op het raam aangebracht en wordt deze belicht. Doordat de zeefdrukfilm het licht tegenhoudt op de plekken waar deze is aangebracht, wordt de laag die is aangebracht op deze plekken niet hard. Op de andere plekken wordt deze laag wel hard. De plekken die niet verhard zijn worden weggespoeld, waardoor er een bepaald drukpatroon ontstaat. Hier zal dan de inkt doorheen gedrukt worden.

De inkt wordt nadien door het gaas heen gedrukt met behulp van de zogenaamde rakel. Als je met meer dan één kleur werkt, wordt deze techniek herhaald met de verschillende zeefdrukramen en kleuren. 

Waar is een zeefdruk voor geschikt?

Een zeefdruk wordt het meeste toegepast bij het bedrukken van textiel. Dat betekent echter niet dat deze vorm van bedrukken alleen maar geschikt is voor textiel.  Je kunt bijvoorbeeld zeefdrukken op papier, hout, glas, plastic, …

Duurzaam!

Een zeefdruk op textiel is duurzaam, de textielvezels absorberen namelijk een groot gedeelte van de inkt, waardoor de kleur vast blijft zitten in de vezels en bijgevolg krasbestendig is. Aangezien textiel regelmatig gewassen wordt, is het daarom de beste techniek.

bottom of page